Quick Tips

COVID19: Online lesgeven met Office 365

Gezien de snelle ontwikkelingen rondom het Coronavirus en besluitvorming vanuit de Nederlandse overheid en het RIVM bestaat er een reeële kans dat ook het onderwijs op korte termijn zal zijn aangewezen op thuis of online lesgeven. Hieronder treft u enkele werkwijzen aan die u en uw organisatie hierbij kunnen helpen:

Lesgeven met Microsoft Teams

In Office 365 is Microsoft Teams beschikbaar. Dit stelt u in staat om online een “vergaderruimte” aan te maken die geschikt is voor het geven van een les waarbij leerlingen u kunnen zien en/of horen (microsoft en/of webcam vereist) en u tegelijkertijd uw scherm, een PowerPoint-presentatie of Whiteboard (digitaal schoolbord) kunt tonen.

Belangrijk:

  • Leerlingen hebben géén account van de organisatie nodig, maar wordt alleen gevraagd hun naam in te voeren.
  • Leerlingen gebruiken bij voorkeur Microsoft Edge of Google Chrome. Firefox wordt NIET ondersteund.
  • U logt in met uw organisatie-account.

Hoe het werkt?

STAP 1: Vergadering aanmaken – ga naar uw agenda in de Outlook Web App via https://outlook.office365.com

STAP 2: Klik op “Nieuwe gebeurtenis

STAP 3: Voer titel, datum en tijd en deelnemers in. Vink Teams-vergadering AAN.

STAP 4: Klik op “Opslaan” en klik vervolgens het zojuist aangemaakte agenda-item aan. In dit agenda-item treft u een Teams-link aan die verwijst naar de online vergaderruimte.

BELANGRIJK: Deze link geeft toegang tot de vergaderruimte en moet dus op een bepaalde manier bij de leerlingen terecht gaan komen. Dit kan desnoods via whatsapp, e-mail of andere middelen verspreid worden als de leerling geen e-mailadres van school heeft.

Als de leerling op de link klikt komt men in een online vergaderruimte. De leerling wordt gevraagd de naam in te voeren en wordt toegevoegd aan het deelnemersoverzicht.

In Teams klikt de voorzitter van de vergadering op “Delen” om: een scherm te delen, een PowerPoint-presentatie te delen of een Whiteboard te delen.

TIP: Installeer de Teams App voor Windows op uw PC of laptop of vanuit de App Store (iPhone of iPad) of Play Store (Android)

TIP 2: Beschikt uw PC of laptop niet over een microfoon? Overweeg dan uw tablet of smartphone te gebruiken.