Quick Tips

Thuiswerken: hoe veilig is dat?

Werken in de cloud is razend populair en terecht. Niet alleen zijn deze systemen vaak veel veiliger dan je particulier kunt realiseren, iedereen met een internetverbinding heeft zijn of haar werk altijd bereikbaar. Daarnaast is de mogelijkheid om thuis werk te verzetten voor velen een ideale uitkomst in de balans tussen werk en privé. Toch zien wij regelmatig dat problemen veroorzaakt door spam of malware vanuit de thuissituatie ontstaan. In dit artikel bespreken we de (on)veiligheid van het uit huis werken met een werk-account.

Hoe kan het fout gaan bij een clouddienst, als deze aangeeft veilig te zijn?
Met het werken via de cloud maak je verbinding met de servers van de clouddienst. In feite werk je dus op afstand op een andere computer. Wanneer een clouddienst aangeeft dat zij hun systemen beveiligen doelen zij op deze servers en de communicatie van en naar de client, uw computer. Tot aan de internetpoort van uw computer kunnen zij dit verkeer beveiligen. Verder werken clouddiensten met authenticatiemethodes om vast te stellen welke gebruiker er vanaf de client verbinding met de cloud maakt. Zodra dit is gebeurd en de gebruiker heeft ingelogd bestaat er een vertrouwensrelatie tussen de gebruiker en de cloud. Er mag redelijkerwijs vanuit gegaan worden dat een ingelogde gebruiker het platform gebruikt waarvoor het bedoeld is. Dit is ook meteen waar het gevaar in schuil gaat, omdat niet altijd gegarandeerd kan worden dat de gebruiker de enige eigenaar van de login-informatie is.

Waarom verschilt mijn thuiscomputer van mijn werkstation op werk?
Omdat de cloud maar tot de internetpoort van uw computer beschermd kan worden is het dus belangrijk om kritisch te kijken naar het apparaat dat u gebruikt om een verbinding op te zetten. Vaak worden apparaten van een organisatie verbonden met verschillende technieken om de gezondheid van het apparaat te controleren. Zo kunnen deze apparaten volledig worden uitgelezen, waarbij ook virussen of onrechtmatig gebruik gedetecteerd kunnen worden. Ook wordt vaak de toegang tot bepaalde sites geblokkeerd en zijn er veel beleidsregels beschikbaar die uw mogelijkheden op een werkstation beperken, maar daarmee wel veiliger maken.

In verband met uw privacy kan en mag dit niet op persoonlijke apparaten gebeuren. U bent beheerder van uw eigen apparaat en internetverbinding. In bijna alle gevallen valt er als consument niet te tippen aan de beveiligingssoftware van de grote cloud aanbieders. Hierdoor loopt uw computer dus altijd meer risico om getroffen te worden door spam of malware dan uw pc op het werk. Daarnaast is het zo dat een computer van thuis vaak door meerdere personen, met meerdere accounts wordt gebruikt. Van al deze gebruikers en accounts kan de cloud aanbieder niet inzien of zij veilig zijn. Deze weet alleen van het bestaan van uw werkaccount af.

Het is dus heel goed mogelijk dat één van uw andere accounts minder veilig is. Via dat account kan er vervolgens spam en malware binnenkomen. Hiermee wordt meestal code geïnstalleerd die het mogelijk maakt om alles wat u typt door te sturen naar een kwaadwillende partij. Mocht u dus inloggen met uw werkaccount, dan worden ook deze gegevens afgevangen. Zo kan er dus toch op een veilige clouddienst worden ingebroken.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik veilig vanuit huis kan werken?
Toch is het werken vanuit huis de laatste jaren enorm populair geworden. Er zijn dus een manieren waarop dit wel veilig kan. Wanneer u zich bewust bent van de eventuele risico’s kunt u ervoor zorgen dat er veilig vanaf een thuis computer kan worden gewerkt. U kunt zelf de volgende stappen nemen om uw apparaat veiliger te maken voor uw werkaccount.

  • Maak een aparte gebruiker aan op uw systeem voor uw werkaccount.
  • Log niet in met accounts die niet met uw werk te maken hebben.
  • Installeer een goede virusscanner en stel deze in op automatisch scannen.
  • Inspecteer een e-mail goed wanneer deze vraagt om op een link te klikken of persoonlijke informatie te delen.
  • Werk regelmatig uw antivirussoftware bij.
  • Voer een Windows update altijd uit. Hiermee worden bekende zwaktes ook verholpen.
  • Controleer websites altijd op de aanwezigheid van HTTPS://. Wachtwoorden en persoonlijke gegevens worden dan versleuteld verzonden.
  • Klaar met werken? Log altijd uit of sluit af. Dit geldt ook wanneer je bijvoorbeeld wilt gaan Facebooken.